|
|
Pokrmy z masa pro diabetiky
|
Druh adresy (o koho ide):
|
príručka zdravotníckej osvety |
Jazyk:
|
CZ |
Autor:
|
Rameš I. |
Vydavateľ:
|
Sdružení MAC, Praha |
Podtitul:
|
Recepty |
Zhrnutie:
|
Recepty mäsových pokrmov pre diabetikov |
Rok:
|
1999 |
ISBN:
|
80-86015-54-8 |
Štát:
|
Česko |
Registračné číslo:
|
K 49328 |
Dátum publikovania:
|
00//0000 |
Strany:
|
32 |
Zdroj:
|
Slovenská lekárska knižnica, Bratislava |
Text:
|
Mäso je zdrojom bielkovín ale aj tuku - včítane obávaného cholesterolu. Pri nadmernom prívode tuku hrozí kôrnatenie ciev a riziko ich upchatia a ďalších komplikácií, ktoré oveľa viac ohrozujú diabetikov ako zdravých ľudí. Tuky, ktoré predstavujú bohatý zdroj energie, by sa mali podieľať na dennej energetickej potrebe len 30 percentami. Brožúrka prináša cca 30 receptov pokrmov z mäsa hovädzieho a bravčového, z kurčiat, rýb a dokonca i klokanov, ktoré má veľmi nízky obsah cholesterolu a vysoký obsah kvalitných bielkovín a minerálnych látok. Mäsá sa upravujú hlavne dusením alebo pečením. Pri každom predpise je uvedená hodnota jednotlivých živín a energie. Ku každému receptu je pripojená i možnosť jeho zaradenia do jednotlivých diabetických diét (označených písmenami A, B, C, D), ktoré sú uvedené v odporúčaniach Českej diabetologickej spoločnosti a definované obsahom sacharidov v množstve 175 g, 225 g, 275 g, 325 g na deň. Keďže mäso sa nekonzumuje samotné, pripojených je 6 predpisov na prílohy. Zaujímavý je informatívny dodatok o 4 druhoch mäsových konzerv na výlet, ktoré sú vyrobené z klokanieho mäsa. (mk) |
Poznámka:
|
Väzba ku edícii: Diety pro nejčastější choroby |
Kľúčové slová:
|
Diabetes mellitus, dietoterapia, mäso, varenie. (t) |
Links:
|
|
|
|
|