ReHis - Literatúra
rehis logo
Akcia: Rozšírené hľadanie Výsledok predchádzajúceho hľadania Všetky záznamy Tlačiť Pomocník

Obezita

Druh adresy (o koho ide):

príručkové lekárske diela

Jazyk:

CZ

Autor:

Hainer Vojtěch

Vydavateľ:

Triton, Praha

Podtitul:

Minimum pro praxi

Zhrnutie:

Publikácia podáva prehľadnú informáciu o etiopatogenéze a liečbe obezity pre praktických lekárov.

Rok:

2001

ISBN:

80-7254-168-4

Zväzok:

63

Štát:

Česko

Registračné číslo:

K 48455

Dátum publikovania:

00//0000

Strany:

118

Zdroj:

Slovenská lekárska knižnica, Bratislava

Text:

Obezita sa v súčasnosti stáva celosvetovou epidémiou. Napriek novým poznatkom (hlavne z oblasti genetiky) o príčinách vzniku a o patofyziológii obezity, často sa vníma len ako estetická záležitosť. Vzniká v dôsledku pozitívnej energetickej bilancie, kedy dochádza k porušeniu energetickej rovnováhy a energetický príjem prevýši energetický výdaj. Jej príčiny vzniku z cca 50% predstavujú genetické faktory a zvyšok vonkajšie faktory. Stupeň obezity sa zisťuje meraním telesného tuku a určovaním indexu telesnej hmotnosti, tzv. BMI (z angl. Body Mass Index). BMI sa vypočíta tak, že sa hmotnosť vyjadrená v kilogramoch vydelí výškou vyjadrenou v metroch a umocnenou na druhú. Normálne rozmedzie BMI podľa WHO je 18,5-24,9. BMI 25,0-29,9 predstavuje preobézny stav (plnoštíhlosť), BMI 30,0-34,9 obezitu I. stupňa, BMI 35,0-39,9 obezitu II. stupňa. Podváha a nadváha nesú so sebou rôzne zdravotné komplikácie (metabolické, endokrinné, ortopedické, kardiovaskulárne, respiračné, a i.), ktorým sa dá predísť liečbou obezity. Liečba musí byť komplexná a má zahŕňať: nízkoenergetickú diétu s obmedzením tukov, pohybovú aktivitu, kognitívno-behaviorálnu modifikáciu životného štýlu (t.j. naučenie sa a dodržiavanie hlavne správnych stravovacích a pohybových zvyklostí), farmakoterapiu, chirurgickú liečbu u ťažkých pacientov.

Poznámka:

Väzba ku edícii: Levou zadní
Obsahuje bibliogr. odkazy

Kľúčové slová:

Obezita, etiológia, patofyziológia, terapia, prevencia a kontrola, energetický príjem, strava a stravovanie, metódy, nutričná hodnota, potraviny a nápoje, využitie. (t)

Links: