|
|
Dieta při kardiovaskulárních onemocněních
|
Druh adresy (o koho ide):
|
príručka |
Jazyk:
|
CZ |
Autor:
|
Widimský Jiří, Patlejchová Eva |
Vydavateľ:
|
Triton, Praha |
Zhrnutie:
|
Hlavné zásady diétnych doporučení a zásad pre vhodnú telesnú hmotnosť. |
Rok:
|
1999 |
ISBN:
|
80-7254-013-0 |
Zväzok:
|
4 |
Štát:
|
Česko |
Registračné číslo:
|
K 48759 |
Dátum publikovania:
|
00//0000 |
Strany:
|
79 |
Zdroj:
|
Slovenská lekárska knižnica, Bratislava |
Text:
|
Kardiovaskulárne choroby vedú v rebríčku príčin úmrtí obyvateľov stredoeurópskeho regiónu, hlavne ischemická choroba srdca, spôsobená koronárnou aterosklerózou. K hlavným rizikovým faktorom v patogenéze aterosklerózy patrí hyperlipidémia, najmä zvýšená hladina celkového cholesterolu a LDL, znížená hladina HDL cholesterolu, hypertenzia, fajčenie a diabetes mellitus. Nesprávne stravovacie návyky, t. j. strava bohatá na cholesterol a nasýtené MK (mastné kyseliny), a naopak, chudobná na nenasýtené MK, prispievajú k rozvoju koronárneho rizika a vzniku hypertenzie. Publikácia prináša hlavné zásady diétnych doporučení a zásad a smernicu pre vhodnú telesnú hmotnosť podľa Európskej spoločnosti pre aterosklerózu. Základom príručky sú receptúry príprav jedál v rámci správnej diéty: polievky, zeleninové, mäsité a bezmäsité jedlá, šaláty, dezerty a pomazánky, s uvedením príkladu jedálneho lístka so sníženým obsahom cholesterolu. |
Poznámka:
|
Edícia Diety. |
Kľúčové slová:
|
Choroby kardiovaskulárne, dietoterapia, varenie, stravovanie, výživa. (t) |
Links:
|
|
|
|
|