ReHis - Literatúra
rehis logo
Akcia: Rozšírené hľadanie Výsledok predchádzajúceho hľadania Všetky záznamy Tlačiť Pomocník

Diety při onemocnění hepatitidou

Druh adresy (o koho ide):

populárna príručka

Jazyk:

CZ

Autor:

Horák Jiří

Vydavateľ:

Praha : Sdružení MAC

Podtitul:

recepty, rady lékaře

Zhrnutie:

poučenie pre chorých s hepatitídou a recepty jedál.

Rok:

1998

ISBN:

80-86015-57-2

Zväzok:

2

Štát:

Česko

Dátum publikovania:

00//0000

Strany:

30

Kód EAN:

585874

Zdroj:

Slovenská lekárska knižnica

Text:

Hepatitída (žltačka, ikter, ikterus) je zápalom pečene, ktorý najčastejšie spôsobujú vírusy označované písmenami A až E. Iba vírusy typu B a C môžu vyvolávať chronickú formu hepatitídy. V typických prípadoch sa začiatok choroby prejavuje žltým sfarbením slizníc, kože a očného bielka. Chorý trpí nechutenstvom, vracaním, únavou, bolesťami hlavy, svalov a kĺbov, svetloplachosťou a zvýšenými teplotami. Krátko pred zožltnutím sa objavuje tmavý moč a akoby ílovitá stolica. Akútna vírusová hepatitída sa lieči hospitalizáciou na infekčných oddeleniach. Chorý zachováva kľud na lôžku, dostáva ľahko stráviteľnú diétu a samozrejme nesmie používať alkohol a iné látky poškodzujúce pečeň. Chronické hepatitídy majú obyčajne  necharakteristické príznaky, ako sú, únava, nevýkonnosť, spavosť v popoludňajších hodinách, niekedy tlaky pod pravými rebrami, bolesti kĺbov, príp. zvýšená krvácavosť, zväčšený objem brucha a opuchy nôh. Pri chronických hepatitídach treba vynaložiť veľké úsilie na to, aby nedošlo k trvalému poškodeniu pečene. Najlepšou prevenciou hepatitíd je osobná hygiena, správne ošetrenie potravín a u niektorých typov aj očkovanie. Dôležitou súčasťou liečby je diéta. Je zakázané používať alkoholické nápoje a zo stravy vylúčiť aj pikantné syry, údeniny, všetky chemicky konzervované potraviny a pokrmy (horčica, kečup), nakladané mäsá, nakladané zeleniny, tučné mäso, husi, kačky, zverinu, údené ryby, očká, kapustu, kel, zelenú papriku, uhorky, redkvičky, strukoviny, ostré korenie, masox, maggi, sójovú omáčku, čiernu kávu, smažené pokrmy, kysnuté cestá, lístkové cesto. Brožúrka prináša recepty 10 polievok, 17 hlavných jedál, 3 omáčok, 3 príloh, 6 sladkých jedál, 6 malých studených jedál, 6 šalátov a register podľa základných použitých potravín.

Poznámka:

Obsahuje register.
21 cm.
Edícia: Diety pro nejčastější choroby; sv. 2.
Signatúra SLLK: K 51140.

Kľúčové slová:

hepatitída – dietoterapia, varenie, potraviny - využitie