ReHis - Literatúra
rehis logo
Akcia: Rozšírené hľadanie Výsledok predchádzajúceho hľadania Všetky záznamy Tlačiť Pomocník

Diety při onemocnění cirhózou

Druh adresy (o koho ide):

príručka zdravotníckej osvety

Jazyk:

CZ

Autor:

Horák J.

Vydavateľ:

Sdružení MAC, Praha

Podtitul:

Recepty, rady lékaře

Zhrnutie:

Rady lekára a recepty pre pacientov s cirhózou pečene

Rok:

1995

ISBN:

80-901839-5-6

Zväzok:

3

Štát:

Česko

Registračné číslo:

K 49327

Dátum publikovania:

00//0000

Strany:

31

Zdroj:

Slovenská lekárska knižnica, Bratislava

Text:

Cirhóza pečene znamená celkovú zmenu štruktúry pečene. Najčastejšími príčinami sú alkohol a chronické, obyčajne vírusové zápaly pečene (hepatitída B alebo C). Ďalej sú to rôzne toxické látky - priemyselné chemikálie, lieky, vrodené choroby premeny látok, tiež aj zlá výživa, niektoré parazity, ale i napr. ochorenia žlčových ciest. Pečeňová cirhóza sa prejavuje únavou, zníženou telesnou výkonnosťou, spavosťou hlavne popoludní, poruchami menštruácie u žien, stratou libida a potencie u mužov, rôznymi kožnými zmenami. Pokročilejšie stavy sa prejavujú krvácavosťou - z nosa, do kože a do slizníc, zväčšovaním brucha a opuchmi dolných končatín, rôznymi poruchami psychiky, stratou svalovej hmoty. Obávanou komplikáciou je krvácanie z pažerákových varixov. Základom úspešnej liečby je dostatok odpočinku, pestrá kvalitná strava s dostatkom ovocia a zeleniny a vyhýbanie sa látkam, ktoré by mohli poškodiť pečeň. Absolútne zakázané sú prepaľované tuky a pitie alkoholických nápojov. Treba obmedziť solenie, vyradiť z jedálneho lístka údeniny, chemicky konzervované potraviny a pokrmy, nakladané mäsá a zeleniny, tučné mäsá, kapustu, zelenú papriku, uhorku, redkvičky, strukoviny, ostré korenie, masox, maggi, sójovú omáčku, čiernu kávu, smažené pokrmy, lístkové a kysnuté cestá. Brožúrka prináša recepty 8 polievok, 27 hlavných jedál, 2 omáčok, 4 šalátov, 7 malých studených jedál a 5 múčnikov. (mk)

Poznámka:

Väzba ku edícii: Diety pro nejčastější choroby

Kľúčové slová:

Cirhóza pečene, dietoterapia, varenie, plánovanie jedálneho lístka. (t)

Links: