|
|
Obezita
|
Druh adresy (o koho ide):
|
príručkové lekárske diela |
Jazyk:
|
CZ |
Autor:
|
Hainer Vojtěch |
Vydavateľ:
|
Triton, Praha |
Podtitul:
|
Minimum pro praxi |
Zhrnutie:
|
Publikácia podáva prehľadnú informáciu o etiopatogenéze a liečbe obezity pre praktických lekárov. |
Rok:
|
2001 |
ISBN:
|
80-7254-168-4 |
Zväzok:
|
63 |
Štát:
|
Česko |
Registračné číslo:
|
K 48455 |
Dátum publikovania:
|
00//0000 |
Strany:
|
118 |
Zdroj:
|
Slovenská lekárska knižnica, Bratislava |
Text:
|
Obezita sa v súčasnosti stáva celosvetovou epidémiou. Napriek novým poznatkom (hlavne z oblasti genetiky) o príčinách vzniku a o patofyziológii obezity, často sa vníma len ako estetická záležitosť. Vzniká v dôsledku pozitívnej energetickej bilancie, kedy dochádza k porušeniu energetickej rovnováhy a energetický príjem prevýši energetický výdaj. Jej príčiny vzniku z cca 50% predstavujú genetické faktory a zvyšok vonkajšie faktory. Stupeň obezity sa zisťuje meraním telesného tuku a určovaním indexu telesnej hmotnosti, tzv. BMI (z angl. Body Mass Index). BMI sa vypočíta tak, že sa hmotnosť vyjadrená v kilogramoch vydelí výškou vyjadrenou v metroch a umocnenou na druhú. Normálne rozmedzie BMI podľa WHO je 18,5-24,9. BMI 25,0-29,9 predstavuje preobézny stav (plnoštíhlosť), BMI 30,0-34,9 obezitu I. stupňa, BMI 35,0-39,9 obezitu II. stupňa. Podváha a nadváha nesú so sebou rôzne zdravotné komplikácie (metabolické, endokrinné, ortopedické, kardiovaskulárne, respiračné, a i.), ktorým sa dá predísť liečbou obezity. Liečba musí byť komplexná a má zahŕňať: nízkoenergetickú diétu s obmedzením tukov, pohybovú aktivitu, kognitívno-behaviorálnu modifikáciu životného štýlu (t.j. naučenie sa a dodržiavanie hlavne správnych stravovacích a pohybových zvyklostí), farmakoterapiu, chirurgickú liečbu u ťažkých pacientov. |
Poznámka:
|
Väzba ku edícii: Levou zadní
Obsahuje bibliogr. odkazy |
Kľúčové slová:
|
Obezita, etiológia, patofyziológia, terapia, prevencia a kontrola, energetický príjem, strava a stravovanie, metódy, nutričná hodnota, potraviny a nápoje, využitie. (t) |
Links:
|
|
|
|
|