|
|
Diety při onemocnění cirhózou
|
Druh adresy (o koho ide):
|
príručka zdravotníckej osvety |
Jazyk:
|
CZ |
Autor:
|
Horák J. |
Vydavateľ:
|
Sdružení MAC, Praha |
Podtitul:
|
Recepty, rady lékaře |
Zhrnutie:
|
Rady lekára a recepty pre pacientov s cirhózou pečene |
Rok:
|
1995 |
ISBN:
|
80-901839-5-6 |
Zväzok:
|
3 |
Štát:
|
Česko |
Registračné číslo:
|
K 49327 |
Dátum publikovania:
|
00//0000 |
Strany:
|
31 |
Zdroj:
|
Slovenská lekárska knižnica, Bratislava |
Text:
|
Cirhóza pečene znamená celkovú zmenu štruktúry pečene. Najčastejšími príčinami sú alkohol a chronické, obyčajne vírusové zápaly pečene (hepatitída B alebo C). Ďalej sú to rôzne toxické látky - priemyselné chemikálie, lieky, vrodené choroby premeny látok, tiež aj zlá výživa, niektoré parazity, ale i napr. ochorenia žlčových ciest. Pečeňová cirhóza sa prejavuje únavou, zníženou telesnou výkonnosťou, spavosťou hlavne popoludní, poruchami menštruácie u žien, stratou libida a potencie u mužov, rôznymi kožnými zmenami. Pokročilejšie stavy sa prejavujú krvácavosťou - z nosa, do kože a do slizníc, zväčšovaním brucha a opuchmi dolných končatín, rôznymi poruchami psychiky, stratou svalovej hmoty. Obávanou komplikáciou je krvácanie z pažerákových varixov. Základom úspešnej liečby je dostatok odpočinku, pestrá kvalitná strava s dostatkom ovocia a zeleniny a vyhýbanie sa látkam, ktoré by mohli poškodiť pečeň. Absolútne zakázané sú prepaľované tuky a pitie alkoholických nápojov. Treba obmedziť solenie, vyradiť z jedálneho lístka údeniny, chemicky konzervované potraviny a pokrmy, nakladané mäsá a zeleniny, tučné mäsá, kapustu, zelenú papriku, uhorku, redkvičky, strukoviny, ostré korenie, masox, maggi, sójovú omáčku, čiernu kávu, smažené pokrmy, lístkové a kysnuté cestá. Brožúrka prináša recepty 8 polievok, 27 hlavných jedál, 2 omáčok, 4 šalátov, 7 malých studených jedál a 5 múčnikov. (mk) |
Poznámka:
|
Väzba ku edícii: Diety pro nejčastější choroby |
Kľúčové slová:
|
Cirhóza pečene, dietoterapia, varenie, plánovanie jedálneho lístka. (t) |
Links:
|
|
|
|
|