ReHis - Literatúra
rehis logo
Akcia: Rozšírené hľadanie Výsledok predchádzajúceho hľadania Všetky záznamy Tlačiť Pomocník

Diety při onemocnění hepatitidou II

Druh adresy (o koho ide):

populárna príručka

Jazyk:

CZ

Autor:

Starnovská Tamara

Vydavateľ:

Praha : Sdružení MAC

Podtitul:

recepty

Zhrnutie:

Praktické poučenie o prevencii a liečbe hepatitídy a hlavne recepty jedál

Rok:

1998

ISBN:

80-86015-29-7

Štát:

Česko

Dátum publikovania:

00//0000

Strany:

32

Zdroj:

Slovenská lekárska knižnica

Text:

Hepatitídu - akútny zápal pečene spôsobujú vírusy označované písmenami A – E. Vírusy typu B a C môžu spôsobiť aj chronický zápal pečene. Príčinou zápalu môžu byť niektoré lieky a chemické látky (organické rozpúšťadlá), ale i nadmerné pitie alkoholických nápojov. Akútny zápal pečene sa pri správnej liečbe a životospráve pomerne dobre vylieči: typ A úplne, typ B na 90 percent, typ C na 50 percent. Chronické formy choroby môžu trvalo a závažne poškodiť pečeň cirhózou, dokonca nádorovým ochorením. Sú veľmi nebezpečné, pretože môžu prebiehať buď úplne bez príznakov, alebo s nešpecifickými príznakmi. Inkubačná doba je podľa typu choroby 4 – 25 týždňov. Pri predchádzaní hepatitíde sa najlepšie osvedčuje dôsledná osobná hygiena (je to tzv. choroba špinavých rúk), správne spracovanie a ošetrenie potravín. Hepatitídu B možno považovať za sexuálne prenosnú chorobu. Preto je vhodné používať kondóm, hlavne pri rizikovom styku. Existuje proti nej aj účinná očkovacia vakcína. Proti typu C, žiaľ nie. Najdôležitejšou ochranou pečene je správne stravovanie. Brožúrka prináša pohľad na bežný sortiment nápojov v súvislosti so zápalom pečene. Absolútne zakazuje používať alkoholické nápoje. Ako zakázané potraviny uvádza pikantné syry, údeniny, všetky chemicky konzervované potraviny a pokrmy včítane horčice a kečupu, nakladané mäsá a zeleniny, tučné mäso, husi, kačky, zverinu, údené ryby, očká, kapustu, kel, zelenú papriku, uhorky, redkvičky, strukoviny, ostré korenie (korenie, pálivú papriku), masox, maggi, sójovú omáčku, čiernu kávu, smažené pokrmy, kysnuté cestá, lístkové cesto. Dve tretiny publikácie sú venované receptom na polievky - 5, hlavné jedlá - 19, zeleninové jedlá - 5, sladké jedlá - 4, malé studené jedlá - 11 a šaláty - 6.

Poznámka:

Obsahuje register.
Obsahuje ilustrácie.
Obsahuje obrázky.
21 cm.
Edícia: Diety pro nejčastější choroby.
Signatúra SLLK: K 51144.

Kľúčové slová:

hepatitída - dietoterapia - prevencia a kontrola, varenie, potraviny a nápoje - využitie