ReHis - Literatúra
rehis logo
Akcia: Rozšírené hľadanie Výsledok predchádzajúceho hľadania Všetky záznamy Tlačiť Pomocník

Dieta při kardiovaskulárních onemocněních

Druh adresy (o koho ide):

príručka

Jazyk:

CZ

Autor:

Widimský Jiří, Patlejchová Eva

Vydavateľ:

Triton, Praha

Zhrnutie:

Hlavné zásady diétnych doporučení a zásad pre vhodnú telesnú hmotnosť.

Rok:

1999

ISBN:

80-7254-013-0

Zväzok:

4

Štát:

Česko

Registračné číslo:

K 48759

Dátum publikovania:

00//0000

Strany:

79

Zdroj:

Slovenská lekárska knižnica, Bratislava

Text:

Kardiovaskulárne choroby vedú v rebríčku príčin úmrtí obyvateľov stredoeurópskeho regiónu, hlavne ischemická choroba srdca, spôsobená koronárnou aterosklerózou. K hlavným rizikovým faktorom v patogenéze aterosklerózy patrí hyperlipidémia, najmä zvýšená hladina celkového cholesterolu a LDL, znížená hladina HDL cholesterolu, hypertenzia, fajčenie a diabetes mellitus. Nesprávne stravovacie návyky, t. j. strava bohatá na cholesterol a nasýtené MK (mastné kyseliny), a naopak, chudobná na nenasýtené MK, prispievajú k rozvoju koronárneho rizika a vzniku hypertenzie. Publikácia prináša hlavné zásady diétnych doporučení a zásad a smernicu pre vhodnú telesnú hmotnosť podľa Európskej spoločnosti pre aterosklerózu. Základom príručky sú receptúry príprav jedál v rámci správnej diéty: polievky, zeleninové, mäsité a bezmäsité jedlá, šaláty, dezerty a pomazánky, s uvedením príkladu jedálneho lístka so sníženým obsahom cholesterolu.

Poznámka:

Edícia Diety.

Kľúčové slová:

Choroby kardiovaskulárne, dietoterapia, varenie, stravovanie, výživa. (t)

Links: